Dezvoltarea tehnologiei nu înseamnă neapărat și o creștere a productivității, dimpotrivă, se observă o scădere a productivității, pe măsură ce dispozitivele devin tot mai rapide.
Termenul a devenit popular după ce a fost folosit ca și titlu al unei lucrări de către profesorul Erik Brynjolfsson. Acesta susținea că, deși nu pare să existe o corelație directă și măsurabilă între îmbunătățirea tehnologiei informației și îmbunătățirea producției, aceasta ar putea fi mai mult o reflexie a modului în care productivitatea este măsurată și urmărită.

Un sondaj recent condus de Corporația Microsoft, arată că noua tehnologie digitală, în anumite circumstanțe, poate duce la stagnarea sau scăderea productivității. La sondaj au participat 20.000 de angajați din Uniunea Europeană. Astfel, s-au identificat mai multe situații în care angajații sunt distrași. Unul dintre ele este fluxul continuu de e-mailuri (în special de tip SPAM sau reclame), notificări are aplicațiilor, mesaje și, de ce nu, videoclipuri cu pisici amuzante. Productivitatea scăzută poate apărea și în cazurile în care angajații nu sunt instruiți să folosească eficient noua tehnologie. Să nu uităm nici de angajații care ”își duc munca acasă”, aici ne referim la dispozitivele mobile, și care se simt copleșiți sau sufocați.

Dar cum măsurăm productivitatea? Biroul de statistică a muncii din America spune că productivitate este măsurată ca ”variația procentuală a produsului intern brut pe oră de muncă”. Desigur, sunt voci care nu sunt de acord cu această părere si măsoară productivitatea prin observarea îmbunătățirilor de la ultima statistică.

Preponderența dovezilor sugerează că scăderea productivității din IT trebuie tratată ca fiind credibilă. Creșterea productivității este esențială pentru a menține costurile unitare scăzute și, astfel, pentru a permite întreprinderilor să concureze cu succes pe scena internațională. Creșterea productivității este, de asemenea, o sursă majoră de creșteri salariale pentru forța de muncă industrială. Dacă firmele pot produce mai mult, își pot permite să plătească salarii mai mari.

Știți care este nivelul de productivitate al companiei dvs.? Încercați Cyclope și vă asigurăm că rezultatul va fi peste așteptări. Vă oferim o varietate de rapoarte de productivitate, statistici și informații generale care vă vor ajuta să identificați angajații distrași și să creșteți productivitatea pe scară largă. De ce nu începeți chiar acum? Este gratuit timp de 7 zile.